Yaskawan robotilla tuottavuusloikkaan

mennessä | helmi 15, 2017 | Uutiset

Ohutlevypohjaisten tuotteiden valmistukseen erikoistunut Alufer Oy on teroittanut kilpailukykyään osavalmistuksen automatisoinnilla. Miehittämätön osavalmistus -projektin tuloksena Yaskawa Motoman ES165-100 teollisuusrobotti integroitiin toimimaan Finn-Power kombikoneen ja CoastOne särmäyspuristimen kanssa itsenäisenä osavalmistussoluna.

– Aloitimme muutama vuosi sitten selvittämään asioita, joissa emme olleet kilpailukykyisiä. Tämän tarkastelun pohjalta koulutusta pyritään lisäämään. Toisena tärkeänä asiana löydettiin tarve hitsauksen ja osavalmistuksen automatisointiin. Tämän pohjalta toteutimme hitsauksen robotisoinnin pari vuotta sitten ja viime vuoden lopulla oli vuorossa osavalmistuksen robotisointi, kertoo Alufer Oy:n toimitusjohtaja Esko Kupiainen.

Yaskawa Motoman kokonaisuus vakuutti

– Yaskawan toteuttama robottiratkaisu oli ylivoimainen muihin tarjoajiin verrattuna. Heiltä löytyi paras ratkaisu poimintaan. Yaskawalla oli tarjota täydellinen robottiratkaisu tarvitsemaamme kappaleenkäsittelyyn ja projekti toteutui annettuun päivämäärään mennessä ilman minkäänlaisia ongelmia, kehuu Kupiainen.

– Lisäksi Yaskawa antoi takuun automatisoidulle kokonaisratkaisulle, jossa robotisoitu prosessi toimii CoastOne särmäyspuristimen ja Prima Power kombikoneen yhdistelmänä.

– Osavalmistussolun käyttöönotto sujui jouheasti. Ennen asennusta saimme Yaskawan toimipisteessä Turussa ohjelmointikoulutusta ja loppusilaus koulutukselle annettiin asennuksen yhteydessä. Robottikoulutus meni poikkeuksellisen hyvin läpi, jota omalta osaltaan varmasti nopeutti työntekijöidemme aiempi tuntemus robotiikasta.

Robotti vapautti työntekijän muihin tehtäviin

Uudessa osavalmistussolussa kombikone ilmoittaa robotille, kun levystä leikattu kappale on valmis. Robotti tarttuu kappaleeseen, irrottaa sen aihiolevystä ja vie sen särmäyspuristimelle. Särmäyksen jälkeen tuotteet lavataan robotilla ohjelman mukaisesti. Aiemmin kappaleen irrotukset kombikoneen tekemistä levyaihioista sekä tarvittavat kappalesiirrot tehtiin työntekijävoimin. Robotisoinnin ansiosta tämän työvaiheen tekijä vapautui muihin tehtäviin.

50 % kappaleajasta pois

Vaikka Aluferin osavalmistussolu on ollut käytössä vasta parisen kuukautta, sen mukanaan tuomat hyödyt ovat ilmeiset. – Varovaisimpienkin arvioiden mukaan kappaleajat ovat robotisoinnin ansiosta pudonneet vähintään 50 %. Tämä lisää kilpailukykyämme, kuten myös työntekijän vapautuminen muihin tuottavampiin tehtäviin. Pitää myös muistaa, että Yaskawa Motomanin ympärille rakennettu solu tuo joustavuutta tuotantoon. Tekeminen on tänä päivänä melko syklistä ja pystymme tarpeen mukaan ajamaan automatisoidun tuotannon ansiota miehittämättömänä vuorokauden ympäri, summaa Kupiainen uuden solun hyötyjä.

Pitkäaikaisia sopimusvalmistus kumppanuuksia

Kahden miehen yrityksenä aloittanut Alufer on kasvanut melko tasaisella vauhdilla 35 vuoden toiminta-aikanaan 10 henkilöä työllistäväksi sopimusvalmistajaksi. – Sopimusvalmistus pohjautuu pitkäaikaisiin kumppanuuksiin ja tämä sektori muodostaa 70 – 80 % liikevaihdostamme. Toimitamme valmiit tuotteet loppuasiakkaille aina sähköistyksiä ja hydrauliikka myöten, sisältäen myös täydellisen kuljetuslogistiikan hoidon. Logistiikan hallinnasta olemmekin saaneet erityiskiitosta, sanoo Kupiainen.

– Sopimusvalmistus on toimintamme selkäranka. Pyrimme rakentamaan tämän sektorin asiakasprofiilin mahdollisimman monipuoliseksi. Näin toimintamme perustukset tukeutuvat useampaan eri asiakkaaseen ja toimialaan. Kartoitamme myös uusia asiakkuuksia, jotka voisivat hyödyntää monipuolista osaamistamme pitkäaikaisesti.

Valmistuksen kokonaishallinta

– Laatu ja 100 % toimitusvarmuus ovat toimintamme kulmakiviä, mutta erikoisosaamisalueeksemme määrittelisin valmistuksen kokonaishallinnan. Meillä on pitkä kokemus mm. paperiteollisuuden laaduntarkkailuun toimitettavista kamerapalkeista, joissa mittapalkkien kokovariaatiot vaihtelevat 180 mm:stä 14 metriin, täsmentää Kupiainen.

Omat tuotteet täydentävät kokonaisuutta

Kupiaisen mukaan Alufer on mukana kehittämässä yhdessä asiakkaittensa kanssa heidän tuotteitaan. – Meillä on oma suunnitteluosasto, joka hakee yhdessä tuotantomme kanssa jatkuvasti kustannustehokkaampia valmistustapoja ja -menetelmiä parantamaan asiakkaidemme tuotteiden kilpailukykyä.

Kupiaisen sanojen painoarvoa nostaa Alufer Oy:n omaa suunnittelua edustavat yrityksen omat tuotteet AluShake sekä hydrauliletkujen leikkaukseen tarkoitettu laite.

AluShake on tehokas laite ohutlevyosien viimeistelyyn. Tämä täryhiomakone perustuu arkkurakenteeseen, jolloin myös pitkien ja valmiiksi taivutettujen kappaleiden automaattinen hionta on vaivatonta.

Niin Aluferin omien tuotteiden, kuten myös sopimusvalmistuksena tehtävien tuotteiden, pääasiallinen käyttäjäkunta sijaitsee maamme rajojen ulkopuolella; noin 90 % tuotteista päätyy vientiin usealle eri mantereelle.

Info: Alufer Oy, toimitusjohtaja  Esko Kupiainen,  puh. 040 551 8801, www.alufer.fi

Yaskawa Motoman robottiratkaisuista lisätietoja antaa Yaskawa Finland Oy:n toimitusjohtaja Nina Lehtinen, puh. 040 300 0657, www.motoman.fi

YRITYS

Alufer Oy on vuonna 1986 perustettu, vaativien ohutlevypohjaisten tuotteiden valmistukseen erikoistunut konepaja Joroisissa. Yrityksen liikevaihto on noin 1.6 milj.euroa ja sillä on AAA-luottoluokitus.

Toiminta asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa perustuu avoimuuteen, luottamukseen, sitoutumiseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön. Yrityksen asiakkaana ovat vientimarkkinoilla toimivat johtavat kone- ja laitevalmistajat.

YHTEYSTIEDOT

Teollisuustie 10
78880 KUVANSI

etunimi.sukunimi@alufer.fi

YHTEYSHENKILÖT

 

Esko Kupiainen
Toimitusjohtaja
esko.kupiainen@alufer.fi
Puh. +358 405 518 801

 

Sari Laitinen
Talousassistentti
sari.laitinen@alufer.fi
Puh. +358 445 775 303

Translate »
Top